USA går till val. Dags för nytt tema i samhällskunskap

Temat USA går till val i samhällskunskap för gymnasiet

Presidentvalet i USA äger rum den 3 november och vad passar bättre än att arbeta med valet i samhällskunskapsundervisningen? I det nya temat “USA går till val” får eleverna möjlighet att lära sig mer om valsystemet, presidentkandidaterna och aktuella valfrågor.

Det amerikanska presidentvalet är intressant för både Sverige och stora delar av världen. USA:s befolkning är starkt splittrad och landet står inför många stora utmaningar. Den sittande presidenten Donald Trump är omdiskuterad. Vissa menar att han är en orsak till den politiska splittringen medan andra ser Trump som en president som värnar den lilla människan. I temat om det amerikanska presidentval 2020 får eleverna svar på följande frågor: 

  • Varför är presidentvalet intressant för omvärlden och Sverige? 
  • Vilken makt har den amerikanska presidenten? 
  • Hur väljs den amerikanska presidenten? 
  • Vilka är de två presidentkandidaterna? 
  • Vilka är de viktigaste valfrågorna? 

Om temat USA går till val 

Temat USA går till val återfinns i biblioteket för Samhällskunskap för gymnasiet. Temat kan användas i Sh1a, Sh1b, Sh2 och Sh3 och det finns uppgifter som eleverna kan arbeta med, enskilt eller i grupp. Det finns även förslag på vidare läsning, till exempel om president Donald Trump och hans förda politik under 2016-2020. 
 
I Digilär Samhällskunskap för gymnasiet publicerar vi löpande aktuella teman under läsårets gång. Innehållet är användbart för dig som vill undervisa om aktuella omvärldshändelser. 

Länken USA går till val leder direkt till läromedlet och fungerar endast för dig som har licens i läromedlet. Är du nyfiken på temat men saknar licens till Digilär? Skaffa ett gratis testkonto redan i dag, och prova på allt material helt kostnadsfritt i 30 dagar!

Uppdatering 2020-10-20

Nu även i SO-ämnen för årskurs 7–9

Nu finns även temat USA går till val i Digilärs SO-läromedel för årskurs 7–9. Texterna har anpassat för att passa elever på högstadiet.