9 knep för att lära sig mer på mindre tid

Vill du hjälpa dina elever att plugga inför proven? Här är nio säkra studietips från boken Supermetoderna av Maria Sundén Jelmini.

1. Gör upp en plan och hitta tidstjuvar

Bestäm när och hur mycket du behöver plugga. Spika dagar och tider och fundera över vad som kan göra att du tappar fokus – och hur du kan undvika det.

2. Läs texten en gång – försök sedan att minnas

Många läser en text flera gånger på raken, men forskning visar att det är mycket bättre att själv försöka återberätta informationen ur minnet.

3. Ha mellanrum mellan dagarna du pluggar – det gäller att glömma lite först

Det är bättre att plugga lite kortare tid under två dagar än att maxa en dag. Men då gäller det att du pluggar på allt, minst två gånger.

4. Var ärlig mot dig själv – kan jag verkligen detta?

Att testa sig själv är bästa sättet att veta. Och var inte för snäll mot dig själv, ibland är det lätt att tänka: »Det var ungefär så
jag menade …«.

5. Tänk i bilder för att komma ihåg fakta

Se en bild framför dig, sätt dit nästa bild någonstans på den – och zooma in så att du fokuserar på den nya bilden. Stanna till och repetera din bildkedja för dig själv ibland.

6. Ta pauser och vila tankarna

En bra teknik är att plugga i 25 minuter – och sedan ta en paus i fem. Sätt en timer och sluta direkt när den ringer.

7. Tänk på att hjärnan är dålig på multitasking

Om du slötittar lite på en film medan du pluggar, eller kollar Snapchat var tionde minut, tar det mycket längre tid att lära sig.

8. Förbered hjärnan

Om du vill lära dig mer av både lektionen och skolboken – kolla lite snabbt på det nya området redan innan ni börjar med det. Då förstår du mer, får lättare att hålla tråden och minns mer.

9. Efter provet – fundera över hur det gick

När du har gjort provet – ta en stund och fundera över hur det gick. Var det något som du borde ändra till nästa gång? Var det något som du märkte funkade bra?