Lektionstips – inför internationella kvinnodagen 8 mars

Tre glada människor

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen runt om i världen. Dagen uppmärksammades första gången av FN 1975. Två år senare antog FN en resolution som rekommenderade ett allmänt firande av kvinnodagen.

– Internationella kvinnodagen är en dag att reflektera över framsteg, att kräva förändring och att fira framstående men vanliga kvinnor som spelat en ovanlig och extraordinär roll i historien, skriver FN på sin hemsida.

Vi guidar dig till avsnitt i våra läromedel som du kan använda i undervisningen i samband med uppmärksammandet av internationella kvinnodagen.

OBS! Länkarna nedan fungerar bara om du är inloggad på Digilärs läromedel och har licens till det aktuella läromedlet. Är du nyfiken på våra läromedel men saknar licens till Digilär? Skaffa ett gratis testkonto redan i dag, och prova på allt material helt kostnadsfritt i 30 dagar!

Årskurs 4-6

Årskurs 7-9

 • Samhällskunskap
  I arbetsområdet Information och kommunikation finns ett spännande kapitel om Kvinnor och män i media och i arbetsområdet Beslutsfattande och politiska idéer kan du läsa avsnittet Kvinnorna får rösträtt. I samhällskunskapen hittar du även ett fylligt kapitel om Yrkesliv och könsroller där du får veta mer om vilka skillnader det har funnits mellan mäns och kvinnors arbets- och livssituation genom historien? I avsnittet förklaras även begreppen jämlikhet och jämställdhet.
 • Historia
  Läs ett avsnitt ur Sveriges historia som handlar om yrkeskvinnorna – med texter och bilder om drottningar, adelsdamer, städernas kvinnor med mera.
 • Religionskunskap
  Åtta intressanta avsnitt i kapitlet Är Gud en kvinna? Läs om kvinnliga gudar, jämställdhet, religiösa kvinnliga förebilder m.m.
 • SO-biblioteket (för årskurs 6-9)
  I temat från oktober 2017 kan du läsa om metoo-upproret. Du kan även läsa om Suffragetterna – de engelska kvinnornas kamp för kvinnlig rösträtt.

Gymnasiet

 • Svenska 1
  I kapitlet Tjej och rebell kan du läsa om unga kvinnors uppror, feminismens historia, viktiga årtal i kvinnohistorien, boktips m.m.
 • Samhällskunskap 1, 50 p & 100 p
  Avsnitt 5 och 6 i kapitlet Kön, klass, socioekonomisk grupp tar upp den sociala könsuppdelningen och vilka skillnader det finns mellan män och kvinnor när det gäller lön, utbildning m.m.
 • Samhällskunskap 1b, 100 p
  Läs om feminism och kampen för kvinnlig rösträtt i ett kapitel inom arbetsområdet Ideologierna.
 • Engelska 6
  Kapitlet Inspirational people bjuder på inspirerande textavsnitt om framstående kvinnor som Oprah Winfrey, Malala och Rosa Parks.

Sva för nyanlända, nivå 2

 • Sva för nyanlända
  Läs om den första kända kvinnliga fysikern Marie Curie (1867-1934). Hon föddes i Polen och utmärkte sig tidigt i skolan med en enastående studieförmåga.

Forskningstorget

På Forskningstorget lyfter vi upp aktuell och intressant naturvetenskaplig och teknisk forskning.

 • I kapitlet Nobelpris till laseruppfinningar och revolution i evolution hittar du avsnittet Nobelpris och kvinnor.

Besök Forskningstorget i biblioteket för Digilär Biologi, Fysik, Kemi eller Teknik på högstadiet samt Digilär Fysik eller Naturkunskap för gymnasiet, för att ta del av kapitlet.