Framtidens energilösning och begynnande lågkonjunktur? Dags för Månadens tema i SO

Varje gång du håller i din mobiltelefon har du det i din hand – litiumjonbatteriet. Batteriet sitter i varje mobiltelefon, bärbar dator och i de flesta elbilar.

Nobelpriset – framtidens energilösning?

Den 10 december är det dags för utdelningen av årets Nobelpris. I år går Nobelpriset i kemi till John B Goodenough, Stanley Wittingham och Akira Yoshini för utvecklingen av litiumjonbatteriet. 

Vad har Nobelpriset i kemi med SO att göra? Vi har tagit fram frågor som är intressanta att diskutera och fördjupa sig i. Varje fråga knyter an till ett av SO-ämnena för högstadiet.

Månadens tema: SO-ämnen för högstadiet

Går vi mot en begynnande lågkonjunktur?

Samhällsekonomin påverkar oss på en mängd olika sätt. Hur stor del av befolkningen har arbete, hur stor del av inkomsten används till konsumtion eller sparande, vilka inkomster har den offentliga sektorn? Svaren på bland annat dessa frågor skvallrar om läget för den svenska ekonomin och i nuläget talar mycket för att vi är på väg mot en lågkonjunktur.

I månadens tema för Samhällskunskap för gymnasiet får du möjlighet att bland annat fördjupa dig i följande frågor:

  • Vad innebär en ekonomisk hög- eller lågkonjunktur?
  • Hur kan man mäta den ekonomiska konjunkturen?
  • Vad är Riksbankens uppgift och vad är reporäntan?
  • Hur kan en lågkonjunktur påverka dig?
  • Vad kan regeringen göra för att lindra en lågkonjunktur?

Månadens tema: Samhällskunskap för gymnasiet


Länkarna i artikeln leder direkt till Månadens tema och fungerar endast för dig som har licens i läromedlet. Du hittar Månadens tema i biblioteken för Samhällskunskap för gymnasiet och i Digilär SO-läromedel, geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap för högstadiet.