Forskningstorget: En arbetsplats ovan molnen

Pilot i cockpit

I denna omgång av Forskningstorget möter vi en yrkespilot. Hans arbetsplats är både i, och ovanför, molnen. Hur är det att se vädret så nära? Hur påverkas flygplanet av is, blixtar och regn? Och hur blir man pilot?

Det pratar vi om med piloten Daniel Daleskog. Vi passar också på att ta reda på om det är avgaserna från flygplanen som gör spår på himlen?

Daniel berättar:
– Det som syns på himlen kallas kondensationsstråk och är vattenångan i avgaserna som kondenserats till iskristaller. De spår efter flygplan som du kan se på himlen består därför indirekt av avgaser. Ju fuktigare det är i atmosfären, desto längre tid ligger kondensationsstråken kvar. Om de ligger kvar i timmar, bara skingras i sidled, kan de liknas vid höga cirrusmoln.

Häng med in i cockpiten och träffa Daniel som berättar om flygning, väder och meteorologi utifrån nya perspektiv.

Som alltid finns det tillhörande uppgifter som eleverna kan göra både enskilt och i grupp, samt extra material med länkar till vidare läsning!

Tips!

Forskningstorget passar perfekt att använda under en lektion, eller som fördjupningsmaterial för eleverna med extra stort intresse för naturvetenskap och teknik.

Du hittar Forskningstorget i biblioteket för:

Forskningstorget