Terminens första månadens teman ute nu

ASAP Rocky-fallet

Denna månadens tema för Samhällskunskap för gymnasiet handlar om ett misshandelsfall i Stockholm som under sommaren blev en världsnyhet.

Den 30 juni 2019 hamnade den amerikanska rapartisten ASAP Rocky i ett slagsmål. Några dagar senare greps ASAP Rocky av Stockholmspolisen. ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers, och tre av hans medarbetare misstänktes för att ha misshandlat en yngre man. ASAP Rocky häktades och satt häktad tills han släpptes kort innan domen den 14 augusti. ASAP Rocky och hans två medarbetare dömdes för misshandel.

Fallet hade kunnat ha varit ett vanligt misshandelsfall men hela rättsprocessen följdes av flera internationella nyhetsbolag och engagerade till och med USA:s president.

I månadens tema får du bland annat möjlighet att fördjupa dig i följande frågor:

  1. Hur kunde ett relativt vanligt misshandelsfall på en gata i Stockholm bli en så stor nyhet?
  2. Vad innebär det att bli häktad i Sverige och vilken kritik riktas mot de svenska reglerna för häktning?
  3. Varför är det viktigt med ett oberoende rättsväsende i en demokrati?

50 år sedan människan landade på månen

Digilär SO-läromedel åk 7-9

Månadens tema för SO-ämnen för högstadiet tar fasta på att det den 20 juli i år var exakt 50 år sedan astronauterna Neil Armstrong och Buzz Aldrin tog sina första steg på månens yta.

Vi har även tagit fram en intressant fråga kopplat till respektive SO-ämne där eleverna ges möjlighet att diskutera och lämna in underlag för diskussionen direkt i läromedlet.


Du hittar månadens teman i biblioteken för Samhällskunskap för gymnasiet och SO-läromedel för högstadiet. Länkarna leder direkt till månadens tema och fungerar endast för dig som har licens i läromedlet.