Månadens tema april: Europaparlamentsvalet och Artificiell intelligens

Nu finns månadens tema ute för SO åk 7-9 och Samhällskunskap för gymnasiet samt NO/Teknik åk 7-9 och Naturkunskap för gymnasiet.

Europaparlamentsvalet maj 2019

För dig som använder Digilär SO-läromedelGeografiHistoriaReligionskunskap och Samhällskunskap för högstadiet och Digilär Samhällskunskap för gymnasiet.

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-valet. Då ska 20 Europaparlamentariker väljas som ska representera Sveriges medborgare. Valet till Europaparlamentet är speciellt i år då det har påverkats av brexit, och svenskarnas intresse för att rösta verkar vara högt.

Hur påverkas du av EU, varför är det viktigt att rösta i Europaparlamentsvalet och vilka är de heta valfrågorna? Detta är några av de frågor som Månadens tema för SO åk 7-9 och Samhällskunskap för gymnasiet kommer att ta upp.

AI – Artificiell intelligens

AI – Människorobot skriver formler på svarta tavlan.

I aprils månads Forskningstorget tittar vi närmare på AI som betyder artificiell intelligens eller konstgjord intelligens. För att förstå AI måste vi först titta närmare på vad vi menar med intelligens.

Det är skillnad på intelligens och att vara klok. Intelligens är förmågan att lära sig och använda sig av sina kunskaper, medan klokhet är den mängd kunskap du har. Många gånger tänker vi att en intelligent människa kan mycket. Men så enkelt är det alltså inte. Att läsa en bok gör dig klokare – men inte intelligentare. Eftersom intelligens handlar om att använda förmågor snarare än att kunna fakta, så är det svårt att testa hur intelligent en människa är. Risken är testet istället visar hur klok du är.

Vad är Forskningstorget?

Forskningstorget

På Forskningstorget lyfter vi upp aktuell och intressant naturvetenskaplig och teknisk forskning. Med uppdateringar en gång i månaden passar det perfekt att använda under en lektion, eller som fördjupningsmaterial för eleverna med extra stort intresse för naturvetenskap och teknik.

Du hittar Forskningstorget i biblioteket för Digilär Biologi, Fysik, Kemi och Teknik på högstadiet samt Digilär Naturkunskap för gymnasiet.