Tema: Klimatet – Skolstrejk. Vad kan du göra? Är teknik räddningen?

Greta Thunberg – en ny miljörörelse?

Den 15 mars 2019 klimatstrejkade skolungdomar över hela världen i fler än 2 000 städer. Hela aktionen startades av den nu världskända svenska 16-åriga Greta Thunberg som i augusti 2018 började skolstrejka i närheten av riksdagshuset, Stockholm.

Denna månadens tema för SO åk 7-9 och Samhällskunskap för gymnasiet kommer att handla om Greta Thunbergs kamp mot klimathotet och om civil olydnad som ett medel för att förändra samhället.

  • Kan det ibland vara rätt att bryta mot lagen?
  • Vad är du beredd att göra för att stoppa den globala uppvärmningen?
  • Vad ska samhället göra för stoppa klimathotet?

Dessa frågor har du chans att få diskutera.

Du hittar Månadens tema i Digilär SO-läromedel, Geografi, Historia, Religionskunskap och Samhällskunskap för högstadiet och Digilär Samhällskunskap för gymnasiet.

Forskningstorget: Kan tekniken rädda miljön?

Global uppvärmning, vet du vad det är? När utsläpp och avgaser ökar, behålls värmen i jordens atmosfär och det blir varmare på jorden. Följden blir mer värmeenergi i omlopp, vilket innebär att klimat och väder ändras. Och vädret påverkar oss alla.

I mars månads Forskningstorget tittar vi närmare på om tekniken kan rädda miljön, den aktuella klimatrörelsen och högteknologiska växthus med mera.

På Forskningstorget lyfter vi upp aktuell och intressant naturvetenskaplig och teknisk forskning. Med uppdateringar en gång i månaden passar det perfekt att använda under en lektion, eller som fördjupningsmaterial för eleverna med extra stort intresse för naturvetenskap och teknik.

Du hittar Forskningstorget i biblioteket för Digilär Biologi, Fysik, Kemi och Teknik på högstadiet samt Digilär Naturkunskap för gymnasiet.

Theme of the month April: What’s your pick of the litter?

I månadens tema för Engelska för åk 7-9 och Engelska för gymnasiet fokuserar vi på hur klimatkrisen påverkar djurriket och vad vi kan lära oss från olika djur för att agera mot krisen. Läs om hur vargar kan förändra floder, hur plankton förbättrar luften och varför vi måste hjälpa bina.

I övningarna får eleverna ställa sina kunskaper om olika djur på prov och lyssna på en TED-talk av Greta Thunberg på engelska samt fundera på sina egna möjligheter att påverka.