Han är producenten bakom Digilärs introduktionsfilmer

Joel producerar Digilärs introduktionsfilmer

Det är en grå och regnig decembermorgon när jag kör längs slingriga vägar i utkanten av Vaggeryd till Digilärs filmstudio. Jag öppnar försiktigt den gamla träporten och trillar in i hallen i det röda trähuset.

En mans barska röst hörs från rummet bredvid:

Och förresten så händer det här sorgliga i Norge, att vår modiga kung Karl XII blir dödad och adelsmännen, de lymlarna, de utnyttjar ju situationen och tar till sig en massa makt, det är så hemskt …

Jag går med tysta steg till rummet bredvid. På scenen står välkände skådespelaren Thomas Hedengran och spelar en nästan maktlös kung under frihetstiden.

Thomas Hedengrans kung är klädd i en lång figursydd rock i rött broderat tyg och knälånga byxor. Under rocken har han en vit skjorta med krås längst ut på ärmarna och en vit spets-scarf. Han har även en trekantig hatt, knästrumpor och skor med ganska hög klack.

Det är introduktionsfilmer till Digilär Historia för åk 4-6 som produceras och Thomas gör flera roller i olika tidsepoker som den svenska kungen. Jag slås av hur otroligt proffsigt allt är – som om jag satt på första raden på en bättre teaterföreställning.

Bakom kameran står Joel Arvidsson som filmar och producerar. Mellan tagningarna berättar Joel att han alltid varit intresserad av film och att han tidigare frilansande bland annat på uppdrag i London, Oslo och Stockholm. Där arbetade han med både svenska och utländska långfilmer.

Men, det kom till en punkt då Joel tröttnade på kringflackandet som frilansare, familjelivet kom emellan och han slog sig till ro i Vaggeryd. Nu för tiden lägger han en stor del av sin arbetsvecka till att spela in Digilärs populära introduktionsfilmer, som han spelar in i sitt företags studio strax utanför samhället.

– Det är roligt att göra film med Thomas, han har så stor erfarenhet som skådespelare, berättar Joel. Jag googlar när jag kommer tillbaka till kontoret och upptäcker otaliga produktioner som Thomas medverkat i. De svenska långfilmerna Jägarna, Hamilton och Beck – levande begravd för att nämna tre, liksom ett stort antal svenska tv-serier.

Joel justerar ljuset i Digilärs filmstudio
Joel Arvidsson gör några sista justeringar av ljuset innan han ställer sig bakom kameran.

Totalt har Joel producerat fler än 200 introduktionsfilmer till Digilärs läromedel, inom flera olika ämnen och med flera olika skådespelare.

– Bakom en film på två till tre minuter ligger mycket arbete. Inspelningen tar en halvdag, redigering och klippning tar ytterligare en halvdag eller mer. Då har jag heller inte räknat in tid för planering, införskaffande av rekvisita och uppbyggnad av en scen, fortsätter Joel.

– Det är kul att arbeta med Digilär för här jobbar vi allt som oftast med professionella skådespelare i våra filmer. Det går att få mer nyanser och slutresultatet blir alltid väldigt bra, säger han.

I studion finns för dagen även redaktören Elisabeth Ivansson, som skrivit manus till filmerna som spelas in just nu, och Jenny Almlöf, projektledare för ljud och film på Digilär. På tv-skärmen ser vi några tagningar tillsammans. Det är alldeles tyst i rummet och när scenen är klar bryter en spontan applåd tystnaden.

– Det var inte första gången du gjorde det här, säger jag till Thomas.

– Nej, jag har hållit på några år, svarar han.

– Thomas vann nyligen pris i Hollywood för bästa skådespelare på Screamfest som är Amerikas största och äldsta skräckfilmsfestival, flikar Elisabeth in.

Full av beundran tackar jag för mig och lämnar det vackra trähuset. Man kan ställas inför vitt skilda uppdrag som skådespelare, tänker jag. Ena dagen prisad i Hollywood och nästa dag en proffsig insats för framtidens läromedel.

Jimmy Höög, marknadsassistent Digilär

Thomas Hedengran spelar huvudrollen i de kommande introduktionsfilmerna i Digilär Historia för åk 4-6
Meriterade skådespelaren Thomas Hedengran spelar huvudrollen i de kommande introduktionsfilmerna i Digilär Historia för åk 4-6.