Den historiska väntan är över – Sverige har en ny regering

Den 9 september 2018 genomfördes riksdagsvalet. 131 dagar senare, 18 januari, fick Sverige en ny regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Aldrig tidigare har Sverige haft en sådan lång period med en övergångsregering.

I Månadens tema plockar vi upp ämnen som är aktuella just nu, och denna gång har vi arbetat i rekordfart. För bara fem dagar sen valdes Stefan Löfven till statsminister och igår publicerade vi januaris tema: Ny regering i Sverige. Det handlar om den spännande och historiska period då Sverige väntade på en ny regering. Temat kommer bland annat att ta upp dessa frågor:

  • Varför tog det så lång tid att bilda en ny regering?
  • Vad är en talmansrunda?
  • Vad är det för skillnad mellan sakpolitik och idépolitik?
  • Vad innebär den nya regeringsbildningen för det svenska politiska systemet?

Dina elever får även läsa om hur samarbetet mellan S, MP, C och L ser ut, i den så kallade januariöverenskommelsen, och vad det innebär i olika politiska frågor. Vilka partier står bakom slopandet av värnskatten, och vilka vill underlätta för föräldrar att ta ledigt under sina barns skollov?

Månadens tema hittar du i Digilär SO-läromedel, Geografi, Historia, Religionskunskap och Samhällskunskap för högstadiet och Digilär Samhällskunskap för gymnasiet! Är du redan inloggad i Digilär kan du klicka på länkarna så kommer du direkt till läromedlet.