Årets sista Månadens tema med jul- och vinterfokus!

Snögubbar med små mössor och halsdukar

Har julen blivit synonymt med konsumtion?

För dig som använder Digilär SO-läromedel, Geografi, Historia, Religionskunskap och Samhällskunskap för högstadiet och Digilär Samhällskunskap för gymnasiet.

I dagens samhälle är det vanligt med konsumtion, och speciellt i jultider. Men varför konsumerar vi så mycket som vi gör? Har det alltid varit så, och hur kommer det att se ut i framtiden? Årets sista Månadens tema diskuterar hur samhället, världen och individen påverkas av tidens höga konsumtion.

I Månadens tema tar vi denna gång en titt på hur dagens konsumtionssamhälle har växt fram, och vilka omständigheter som möjliggjort att så många numera kan konsumera. Du kan även läsa om vad premisserna för ett konsumtionssamhälle egentligen är, och vad konsekvenserna blir. Att vi behöver handla mer hållbart blev tydligt i och med årets julklapp – det återvunna klädesplagget. Ett annat sätt att skilja på bra och dåliga produkter är rättvise- och miljömärkningar.


Undersök vinterns kemi och fysik!

För dig som använder Digilär Biologi, Fysik, Kemi eller Teknik för högstadiet, eller Digilär Naturkunskap för gymnasiet.

Välkomna vintern in i din undervisning och undersök några av årstidens kännetecken ur ett naturvetenskapligt perspektiv. I årets sista Forskningstorget diskuterar vi vinterns kemi och fysik!

Hur blir egentligen snöflingor till? Och är det sant att alla snöflingor är unika? På Forskningstorget lyfter vi bland annat upp fysiken kring snöflingor, varma jackor och igloon. Du får även studera vintertidens kemin och skillnaderna mellan paraffin- och stearinljus. Sist men inte minst får du lära dig hur ett tomtebloss fungerar. Det finns flera uppgifter i kapitlet som knyter an till vintertemat, bland annat en fältstudie om stearinljus och paraffinljus. Eleverna ska besöka en affär för att ta reda på hur stor andel ljus de säljer.

Bland länkarna hittar du flera filmer, artiklar och tips om en julkalender med kemitema. Välkommen till Forskningstorget!

Logga in på ditt konto direkt!

Har du inte testat Digilär förut?
Prova gratis i 30 dagar!

Skapa ett testkonto här och kom igång direkt!