Hur utvecklar man ett kritiskt förhållningssätt?

Virala nyheter, avslöjande foton och ett ständigt uppdaterat flöde på sociala medier är en del av ungdomars vardag. Eller ska man snarare kalla det fake news, manipulerade bilder och ryktesspridning utan källa? Att vara källkritisk är inte helt lätt, speciellt inte om man är ung och ständigt sköljs över av information som man måste värdera. Därför är det viktigt att skolor undervisar sina elever till ett källkritiskt förhållningssätt, vilket inkluderar både informationssökning och källkritik.

Enligt en granskning genomförd av Skolinspektionen brister undervisningen om källkritiskt förhållningssätt i samhällskunskap och svenska i årskurs 7-9 i grundskolan, speciellt gällande digitala medier. En aspekt som undervisningen missar är gällande uppbyggnaden av hemsidor. I Digilär Samhällskunskap för högstadiet finner du denna uppgift som handlar just om att analysera en hemsida. Varför inte lyfta in den i ditt klassrum idag?

Analysera en hemsida

Välj en hemsida eller blogg som du använder dig av privat eller i skolan. Det kan vara allt från skolans hemsida eller en kändisblogg.

Utgå ifrån den information du fått om layout och att skriva på webben och analysera hemsidan. Hur påverkas ditt intryck av hemsidan av de olika layoutvalen som gjorts? Vilken målgrupp tror du hemsidan riktar sig till? Motivera dina svar. Avsluta med att skriva ner några tankar om hur hemsidan eller bloggen skulle kunna bli ännu bättre.

Ni kan till exempel diskutera:

 • Rubriker och flikar
 • Texternas rubriker och stycken
 • Texternas språk – nyckelord, enkelt eller svårt, formellt eller informellt, stavning och meningsbyggnad, textlängd?
 • Typografin
 • Bilderna
 • Tabeller, diagram och faktarutor
 • Länkar

Vill ni fortsätta på temat kan ni använda denna uppgift från Digilär Svenska och Sva för högstadiet som handlar om satir på internet.

En hemsida kanske inte är vad den utger sig för att vara? Det är lätt att få en webbsida att framstå som något den inte är, till exempel med hjälp av hur texter och bilder presenteras. En sida som illustrerar det är nyhetssajten Dagens Svenskbladet, en satirsida som är gjord för att få sina läsare att skratta åt fejkade nyheter och bilder.

 1. Gå in på webbsidan via länken.
 2. Studera vilka element som används för att få sajten att se ut som en seriös tidnings hemsida. Arbeta tillsammans med en klasskamrat och diskutera tillsammans de olika element som signalerar seriositet som ni kan hitta. På vilket sätt får det sidan att verka seriös?
 3. Går det att få reda på att sajten är en satir, direkt på hemsidan?
 4. Diskutera vad syftet kan vara med en sån här webbsida.
 5. Känner ni till andra satirer? Ta reda på mer mer om satiren som form och jämför andra satiriska texter, filmer eller bilder med denna sida.

Nyfiken på Digilärs digitala läromedel? Prova gratis i 30 dagar!

Du kan alltid prova våra digitala läromedel kostnadsfritt i 30 dagar. Starta upp ett gratiskonto här och kom igång direkt!

Du kan även få en visning av Digilär eller köra ett fullskaligt test med all funktionalitet på plats på din skola. Kontakta någon av våra säljare för att boka en tid!