Fem snabba frågor med Fredrik Brandt på Nygårdsskolan i Göteborg

Nygårdsskolan i Göteborg är en F-9-skola och på högstadiet är man inne på sitt andra läsår med Digilärs heldigitala läromedel. Vi ställde fem snabba frågor till Fredrik Brandt, som undervisar som SO-lärare på skolan, för att höra vad han tycker om digitala läromedel och Digilär.

Innan Nygårdsskolan började med Digilär hade ni bara traditionella tryckta läroböcker på skolan. Vad tycker du om digitala läromedel kontra läroböcker?
– Det är mycket bättre med det digitala därför att eleverna har alltid med sig det de ska använda när de har det digitalt. Om eleven ska åka bort så har hen med sig Digilär där också istället för att ta med sig en massa böcker.

Vad tycker du om möjligheten till olika slags anpassning i Digilär?
– Möjligheten att anpassa läromedlet är mycket större med Digilär än med böcker. Man kan ha en läslinjal, jag kan ändra färgen på bakgrunden, välja inläst tal eller talsyntes och ändra teckenstorlek med mera, berättar Fredrik.

En annan möjlighet att anpassa innehållet och individualisera undervisningen med Digilär är att eleven istället för standardtexten kan välja en alternativ textnivå som vi kallar lättläst. Använder ni Digilärs lättlästa texter?
– Ja, det gör vi. Eleverna tycker det är bekvämt och det skiljer inte så mycket i innehåll, texterna är tillräckliga för att klara av de uppgifter vi arbetar med. Grunden finns där men man kanske missar de lite mer reflekterande och analyserande delarna. Sen tycker jag nivån på de lättlästa texterna är bra.

I Digilär SO-läromedel för högstadiet och Digilär Samhällskunskap för gymnasiet publiceras varje måndag Nutidskrysset med tio quizfrågor om förra veckans nyheter i världen. Ett enkelt sätt att hålla eleverna nyfikna och uppdaterade. Kör du Nutidskrysset med klassen?
– Jag gillar Nutidskrysset och använder det kontinuerligt i undervisningen. Jag brukar ge eleverna möjligheten att googla de svar de inte är säkra på. Mitt intresse är inte att de ska kunna allt utantill från början, utan mer att de ska lära sig om omvärlden.

Skulle du vilja gå tillbaka och använda en traditionell lärobok i undervisningen igen?
– Nej, jag skulle inte vilja använda boken igen. Jag ser många vinster med att ha ett digital läromedel. Det är absolut så jag vill undervisa!

Läs mer om Nygårdsskolan i Göteborg.

Nyfiken på Digilärs digitala läromedel? Prova gratis i 30 dagar!

Du kan alltid prova alla våra digitala läromedel kostnadsfritt i 30 dagar. Starta upp ett gratiskonto här och kom igång direkt!

Du kan även få en visning av Digilär eller köra ett fullskaligt test med all funktionalitet på plats på din skola. Kontakta någon av våra säljare för att boka en tid!