En vecka som praktikant hos Digilär

Vi på Digilär har under veckan haft en praoelev på plats på vårt kontor i Vaggeryd. Viktoria, som går i årskurs 8, har fått prova på arbete med webbproduktion, bildskapande och film samt i kundtjänst. Vi bad henne berätta om hur veckan har varit och här kan du läsa hennes egna ord om Digilär.

Jag heter Viktoria och jag har min praktik hos Digilär i Vaggeryd. Jag går i åttan i Vaggeryd på Hjortsjösskolan. Jag är generellt intresserad av allt som handlar om teknik, media o.s.v.

Digilär gör läromedel på internet så som filmer, uppgifter och olika texter och jag har fått prova lite allt möjligt här. Först vektoriserade jag ganska många bilder vilket innebär att anpassa bilder för att kunna lägga upp dem. Sedan har jag även testat på att illustrera lite, jag ritar mycket hemma så det var inte riktigt nytt för mig men jag ritade saker jag aldrig hade kommit på att rita om jag inte hade fått det som uppgift här.

Igår var jag även i deras filmstudio och kollade hur det egentligen ser ut. När man ser en av filmerna ser man ju bara själva bakgrunden där karaktären är men inte saker runt omkring så som utrustning och var filmerna redigeras. Jag har också varit med på ett möte om hur texterna skulle läggas in i filmerna tillsammans med illustrationerna, något man aldrig tänker på när man bara ser filmen. Man måste tänka på saker som att texten ska vara läsbar men även passa in i bilden, eller om folk kanske inte kan läsa lika snabbt som man själv.

Sen provade jag på att texta en film (texten som står under en film). Det var nog nästan det roligaste och det kändes ganska häftigt att något jag hade gjort låg uppe på hemsidan. Idag testade jag på att redigera lite bilder i photoshop, inget seriöst … det var mest för att testa programmet. Sen fick jag i uppgift att göra en bild till den här artikeln, ni ser den ovan. Och nu så skriver jag det här och har kollat lite på hur kundtjänsten fungerar och hur det ser ut när folk behöver hjälp och kontaktar kundtjänsten. Jag vet inte vad jag ska göra imorgon (fredag) men det lär bli kul vad jag än ska göra. 🙂

Det hade varit väldigt bra om våran skola skulle ha Digilär, det är väldigt roligt och man lär sig mycket på ett roligt sätt! 🙂

/Viktoria Kulik, Vaggeryd 2018-11-29