Imperfekt svårare att förstå än preteritum – ¿por qué?

Digilär Spanska för gymnasiet

Det tar betydligt längre tid för svenska skolelever att förstå spanskans ena tempus för dåtid, imperfecto, än det andra, pretérito perfecto simple. Det visar Fernando López Serrano – medförfattare till Digilär Spanska för gymnasiet – i sin avhandling.

Avhandlingen bygger på tre olika undersökningar som Fernando har genomfört. Den första handlar om hur eleverna tar till sig det spanska tempussystemet och hur man talar om dåtid på spanska. Den andra söker svar på hur lärare kan undervisa bättre och den tredje tar ett större perspektiv och undersöker hur elevernas naturliga inlärning går till, oavsett didaktik.

Forskning som underlättar för språklärare – oavsett språk

Fernando López Serrano

Fernando López Serrano, fil. dr i språkdidaktik, spanska, och gymnasielektor på Malmö latinskola.

Resultaten av studierna visar bland annat att elever med ett germanskt språk som modersmål har samma förhållningssätt gentemot spanskan, och har även en snarlik inlärning. För svenskspråkiga elever är det avsevärt svårare att lära sig att använda imperfekt korrekt jämfört med preteritum. Medan det tar mellan ett halvår till ett år för en elev att ta till sig preteritum, tar det tre år att nå samma nivå för användningen av imperfekt. Avhandlingen kan fungera som hjälp för språklärare, framförallt de som undervisar i spanska, men även i andra främmande språk då det handlar om hur man tar till sig andra språk när man har svenska som grund.

Via Skolportens hemsida kan du läsa mer och ta del av hela Fernandos avhandling.

Medförfattare till Digilär Spanska för gymnasiet

Fernando är en av våra tre författare till Digilär Spanska för gymnasiet. Läromedlet är ett ämnespaket där material för steg 1, 2, 3 och 4 ingår, vilket innebär att dina elever får tillgång till alla kurser direkt i sin inloggning. Varje arbetsområde består av ett antal teman och läromedlet som helhet har en tydlig progression. Med olika typer av uppgifter kan dina elever ta till sig kunskapen på det sätt som passar dem bäst. De självrättande övningarna ger eleverna direktfeedback och motivationen kan öka ännu mer. Till läromedlet finns även ett bibliotek med ordskafferi, språkbibliotek, bildbank och texter om den spansktalande världen.

Undervisar du spanska på högstadiet?

Då kanske du är intresserad av vårt digitala läromedel i spanska för åk 6-9 i stället. Du kan läsa mer om det här!

Nyfiken på Digilärs digitala läromedel? Prova gratis i 30 dagar!

Du kan alltid prova alla våra digitala läromedel kostnadsfritt i 30 dagar. Starta upp ett gratiskonto här och kom igång direkt!

Du kan även få en visning av Digilär eller köra ett fullskaligt test med all funktionalitet på plats på din skola. Kontakta någon av våra säljare för att boka en tid!