Digilär uppmärksammar FN-dagen 2018

Den 24 oktober firas FN-dagen världen över. Även vi på Digilär vill gratulera den organisation som firar sin 73-årsdag! Vi vill göra det genom att lyfta fram en av vår tids stora utmaningar – den globala uppvärmningen med ökning av extremväder som följd.

Under 2000-talet har 17 av de 18 varmaste uppmätta åren inträffat sedan mätningarna inleddes i mitten av 1800-talet! Allra varmast var året 2016.

Miljö är en viktig global fråga som vi vet engagerar många barn och ungdomar. I Månadens tema för oktober – Vädret blir extremare – tar vi upp denna allvarliga utveckling som världen står inför.

Skolmaterial från FN

Inför FN-dagen har organisationen dessutom tagit fram ett skolmaterial med temat: Mat, klimat och konflikt – så hänger det ihop. Ta tillfället i akt och diskutera hur klimatförändringar och konflikt kan påverka matsäkerhet (PDF).

FN i Digilärs läromedel

Trots alla framsteg står FN inför stora framtida utmaningar som klimateffekten, krig och konflikter, och stater som ständigt bryter mot FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter. I Digilärs läromedel kan du läsa mer om FN.

Notera att länkarna endast fungerar om du har en licens till läromedlet och är inloggad.

Åk 4-6

Digilär Samhällskunskap för åk 4-6 – kapitel: Samarbete i världen.

Åk 7-9

Digilär Samhällskunskap för åk 7-9 – kapitel: Förenta Nationerna.

Digilär Samhällskunskap för åk 7-9 – kapitel: Barnkonventionen.

Gymnasiet

Digilär Samhällskunskap 1b för gymnasiet – kapitel: Förenta Nationerna.

Digilär Samhällskunskap 1a1 för gymnasiet – kapitel: Förenta Nationerna.

Månadens tema januari 2017: Sverige i säkerhetsrådet.

Fakta om Förenta Nationerna

Förenta Nationerna (FN) bildades den 24 oktober 1945 och är en internationell organisation som arbetar för internationell fred och säkerhet, fattigdomsbekämpning och alla människors rättigheter och frihet.

Organisationen har bidragit till bland annat minskad fattigdom och hunger i världen, ökad andel barn som går i skolan och nedrustning av vapen. Idag har FN 193 medlemsstater.

Nyfiken på Digilärs digitala läromedel? Prova gratis i 30 dagar!

Du kan alltid prova våra digitala läromedel kostnadsfritt i 30 dagar. Starta upp ett gratiskonto här och kom igång direkt!

Du kan även få en visning av Digilär eller köra ett fullskaligt test med all funktionalitet på plats på din skola. Kontakta någon av våra säljare för att boka en tid!