Författaryrket i samhällskunskap – en livsstil

En stimulerande jakt, kallar han det för. Anders Waldt håller sig uppdaterad alla timmar under dygnet för att hans läromedel i samhällskunskap för gymnasiet ska hålla sig rykande färskt.

– Det låter kanske klyschigt, men jag tänker och andas mitt läromedel. Varje dag lägger jag ner mycket
tid på poddar och nyheter. Allt resulterar i att göra-listor som jag mejlar till mig själv. Och man får kanske vara en väldigt speciell person för att klara av det, säger Anders Waldt med ett skratt.

Ständigt uppdaterat – ett levande läromedel

Så snart något stort händer i nyhetsflödena så är Anders där och tar anteckningar.
– Vi lever i turbulent tid som gör att jag som läromedelsförfattare alltid är upptagen med nya områden som behöver uppdateras. Ta bara massmediernas snabbt förändrade situation där sociala medier och nättroll är en del av vardagen. Ett annat exempel är Donald Trumps ständiga utspel som ger avtryck i USA och i omvärlden, säger han.

Det är ett krävande jobb, men det gör också Digilärs läromedel i samhällskunskap till ett av de mest levande. Med Digilär i datorn får läraren alltid tillgång till heta ämnen med relevanta arbetsuppgifter som är anpassade till klassrumsmiljö.

Själv beskriver Anders Waldt det intensiva författararbetet som stimulerande. Som kunskapstörstande person har han alltid velat veta mer – och framför allt varför och hur. Genom sitt uppdaterade läromedel vill han ge likasinnade en möjlighet till att släcka kunskapstörsten med garanterat kvalitetssäkrat material på plats.

Anders Waldt, 42 år, är förlagsredaktör och läromedelsförfattare för Digilär Samhällskunskap för gymnasiet.

– På många andra ställen upplever jag att man bara nämner en konflikt, utan att gå in på det mycket mer än så. Mitt läromedel är kanske unikt på det viset – jag beskriver inte bara läget, utan jag ger också läraren och eleven möjligheten att ta upp problemen och fundera ett extra varv. För de elever som vill fördjupa sig finns det alltid länkar för vidareläsning. Det är en av de många saker som är så fantastiskt bra med ett digitalt läromedel, säger Anders Waldt.

Reportage av Simone Kamm

Prova Digilärserien kostnadsfritt i 14 dagar

Vill du veta mer om Digilärs läromedel i samhällskunskap men saknar licens? Ingen fara – du kan starta upp ett gratis testkonto och få tillgång till allt material i 14 dagar.