Äntligen fysikfilmer!

Vi på Digilär jobbar kontinuerligt med att uppdatera vårt material, för att skapa levande och ständigt aktuella läromedel. Vi vill att eleverna ska få möjlighet att utveckla sitt lärande så långt det bara går. Det gäller inte minst fysiken.

Det finns sedan tidigare i Digilär Fysik för åk 7-9 laborativa datorsimuleringar som kan användas i undervisningen. Det är ett kreativt sätt för eleverna att, på egen hand eller tillsammans, öka förståelsen för fysikaliska begrepp genom interaktiva övningar.

Nu kommer nästa stora uppdatering i vårt fysikläromedel. Digilär släpper 37 nyinspelade introduktionsfilmer som inleder varje kapitel i fysik. Filmerna har producerats med produktionsstöd från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

Filmerna förklarar fysiken på ett pedagogiskt sätt och ger eleverna de förkunskaper som krävs för att förstå innehållet i kapitlet. Centrala begrepp presenteras och teori blandas med enkla experiment, vilket gör fysiken tydlig. Inspelningarna är gjorda i studio, både inomhus och utomhus.

Hur kan filmerna användas?

● Som introduktion till kapitlet, de kan exempelvis ses vid lektionsstart i klassrummet tillsammans med eleverna.
● Som ett flippat klassrum, det vill säga att eleverna tittar på filmen hemma inför ett nytt kapitel.
● Eleverna tittar själva eller två och två, och diskuterar innehåll och nya begrepp.

Introduktionsfilm om Massa och densitet

Filmen tar upp ämnet ”Massa och densitet” och visar de första 65 sekunderna. Fullversionen av filmen i läromedlet är 2 minuter och 55 sekunder.

Introduktionsfilm om Väder

Filmen tar upp ämnet ”Väder” och visar de första 34 sekunderna. Fullversionen av filmen i läromedlet är 2 minuter och 57 sekunder.

Jenny Björklund, Äppelviksskolan i Bromma, är en av lärarna som redan hunnit använda filmerna i sin undervisning.
– Ifall en elev är sjuk och missar en genomgång så tar eleven igen det missade avsnittet genom att se filmen. Och ifall det är svårt att förstå kan eleven se filmen om och om igen, berättar hon. Jenny tycker att kvalitén på filmerna är bra och framhåller att de är tydliga och lätta att förstå. De passar även bra att använda för att summera avsnitten.
– Filmerna kan användas som inledning till ett nytt avsnitt, men jag har också använt dem som en sammanfattning efteråt.

Introduktionsfilmerna publiceras löpande i fysiken under december månad.

Ta undervisningen till en ny nivå – prova Digilär kostnadsfritt i 14 dagar

Vill du veta mer om Digilärs läromedel för högstadiet eller våra läromedel för gymnasiet men saknar licens? Ingen fara – du kan starta upp ett gratis testkonto och få tillgång till allt material i 14 dagar.